Układam herbatniki i warstwy budyniu. Deser znika szybciej niż stefanka i inne przekładańce

Dodano:
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z budyniem Źródło: Shutterstock / Christopher Kimball Photo
Deser na bogato nie musi oznaczać godzin pracy. To ciasto jest wyjątkowo proste do zrobienia i pełne smaku. Na całość wystarczy osiem składników.

Ten deser jest nazywany ciastem bostońskim bez pieczenia, bo nawiązuje do amerykańskiego klasyka. Oryginał składa się z biszkoptu przekładanego kremem budyniowym i polewy czekoladowej. Moją wersję robię na herbatnikach, co znacznie upraszcza sprawę. Całość świetnie prezentuje się na stole i zachwyca smakiem.

Jak zrobić ciasto bostońskie na herbatnikach bez pieczenia?

Używam do niego gotowych herbatników maślanych, których nie miażdżę ani nie blenduję. Układam całe jako spód, robię z nich środkową warstwę i wierzch. Gdy już skompletuję deser i chłodzę go w lodówce, ciastka chłoną wilgoć z kremu i zyskują odpowiednią konsystencję. Waniliowy krem przyrządzam z budyniu i mleka. Gdy ostygnie, łączę go z bitą śmietaną.

Na polewę biorę tabliczkę gorzkiej czekolady. Po rozpuszczeniu mieszam ją ze śmietaną kremówką, by powstał krem ganache. Ten dodatek jest aksamitny i pyszny, a przy tym nie kruszy się przy krojeniu. Wierzch posypuję także startą czekoladą – tym razem słodszym rodzajem mlecznym.

Do przygotowania ciasta używam prostokątnej formy o wymiarach 26 na 22 cm, która idealnie pasuje do popularnych herbatników petit beurre.

Choć podany w przepisie czas wykonania wcale nie jest krótki, połowa to czekanie. Pracy nie jest wiele, a deser wychodzi cud miód.

Przepis: Ciasto bostońskie na herbatnikach bez pieczenia

Pyszny deser z kremem waniliowym i polewą czekoladową.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
55 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
515 w każdej porcji

Składniki

Na spód, warstwy i wierzch:

  • 48 herbatników maślanych (550 g)
  • 2 kostki mlecznej czekolady

Na krem waniliowy:

  • 80 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania)
  • 660 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 120 ml śmietany kremówki 30% tłuszczu

Na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany kremówki 30% tłuszczu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie budyniuOdlej 2/3 szklanki mleka i połącz z budyniem, a resztę zagotuj z cukrem. Wlej roztwór z proszkiem i podgrzewaj 1-2 minuty, mieszając, aż zgęstnieje. Przykryj garnek folią, aby budyń nie wysychał, po czym odstaw do wystygnięcia. Ubij śmietanę na sztywną masę i delikatnie połącz z zimnym budyniem.
  2. Układanie deseruWyłóż formę papierem do pieczenia. Umieść na dnie warstwę herbatników, układając je obok siebie. Nałóż na nie połowę kremu i równomiernie rozsmaruj. Przykryj kolejną warstwą herbatników i wyłóż pozostały krem. Zakończ warstwą herbatników.
  3. Szykowanie polewyPosiekaj czekoladę. Podgrzej śmietankę kremówkę bez zagotowania, dodaj czekoladę, zdejmij garnek z ognia i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Przestudź ją lekko i polej ciasto.
  4. Wykańczanie ciastaWstaw ciasto na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp startą czekoladą mleczną i pokrój na kawałki wzdłuż brzegów herbatników.

Ciasto ekler bez pieczenia a ciasto bostońskie

Ten sam deser na herbatnikach bywa nazywany ciastem ekler bez pieczenia. To nawiązanie do eklerki – wypieku z ciasta parzonego, który jest rozcinany i wypełniany słodkim kremem z bitej śmietany albo z mleka i żółtek. Niemniej receptura wersji bez piekarnika jest praktycznie taka sama, co ciasta bostońskiego na herbatnikach.

Przepis można zmodyfikować, używając ubitego sera mascarpone zamiast śmietany. Krem jest bogatszy i cięższy, ma też słodszy i bardziej maślany smak, który preferuje wiele osób.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...